16 Aralık 2018 Pazar

2018 Şeffaflık Ödülleri Konferansı ve Töreni-Yılmaz parlar


 
Suya mı, Yazıyoruz?

Yönetim Kurulu Başkanlığını Avukat Oya Özarslan’ın yaptığı, Uluslararası Şeffaflık Derneği tarafından dördüncüsü düzenlenen "Şeffaflık Ödülleri Konferansı ve Töreni"nde Medya Dalında ödüle layık görülen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya yaptığı konuşmasında Yolsuzlukla Mücadele konusunda yazdığı yazılarla ilgili olarak “Yazdıklarımızı suya mı yazıyoruz ki; süratli bir düzelme, iyileşme göremiyoruz.” şeklinde söz etdi.




9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’ne atfen  Şeffaflık Ödülleri ve konferansı 11 Aralık 2018 Salı günü.Elite World Prestige Hotel'de gerçekleşti.

Medya Dalında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, Yurttaş Kategorisinde Fatih Belediyesi Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, Kurumsal Şeffaflık Kategorisinde Pfizer Türkiye, Gençlik Dalında Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler öğrencisi Ertuğrul Çavuşoğlu. Şeffaf Belediyecilik Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ödüle layık görüldüler.




İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Therese Hyden'in de katıldığı törende, Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan yaptığı açılış konuşmasında Konferans ve ödül törenin, Türkiye’de yolsuzlukla mücadelenin geleneksel dayanışma unsurlarından biri haline geldiğini, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yirmi beşinci yılını kutladıklarını belirtdi. yolsuzluktan arınmış temiz bir dünya, iyi yönetilen bir ülke şeklinde örgütün temel vizyonun altını çizdi. Özarslan, Şeffaflık Derneği'nin 2018 yılı itibarı ile onuncu yaşını kutladığını kaydederek, "Temel vizyonumuz çerçevesinde, elimizde olan sadece demokratik bir sistem, şeffaflık, hesap verebilirlik gibi temel ilkeler. Buna ulaşmak için, aslında çok uzun süreler boyunca bilgiye ulaşmak, bilginin yayılması, özgür şekilde dağılması gibi ilkeleri ve çalışmaları savunduk." dedi.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan “Demokrasiye güvenimizi, temiz bir dünya yaratma hedefimizi içten içe çürüten yolsuzluklara karşı toptan mücadele, bu mücadeleyi içtenlikle yürüten gazeteciler, aktivistler, yurttaş ve sivil girişimler ile kurumların çabaları olmadan başarıya ulaşamaz. ” şeklinde anlamını vurguladı.




Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya araştırdığı yolsuzluk haber dosyalarında bulunduğu, Rüşvetin Deşifresi, Şef: Yimpaş’la Kurulan Para Diktatörlüğü, Yüzyılın Yolsuzluk Oyunu, AKP’li Belediyelerde Neler Olmuş Neler, The Ortak isimli kitapları ve “Hepiniz Oradaydınız” Belgeseli gibi çalışmaları bulunmaktadır.

Aykut Küçükkaya gazetecilik yaşamı boyunca Bürokrasi, siyaset ve iş dünyasının usulsüz ilişkilerini araştırmış, kamu kaynaklarının şeffaflık, hesap verebilirlik, sosyal eşitlik, adalet ilkeleri doğrultusunda ve kamu yararına kullanılması için toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyinin artması için çalışmalarını sürdürmüştür.




Yurttaş kategorisinde Fatih Belediye Meclisi üyesi, Fazıl Uğur Soylu Belediyenin düzenlediği bir resmi seyahatle ilgili, kamunun zarar gördüğü usulsüzlüğü gün ışığına çıkarmış dört yıldır devam eden hukuk mücadelesini vermektedir. Danıştay tarafından şikayetin işleme konulmasına yönelik karar çıkarılması, Sayıştay incelemesi ve denetimi gerçekleşmesi gibi İçişleri Bakanlığı, Danıştay ve Sayıştay, Valilik, Kaymakamlık, nezdinde mücadelesi devam etmektedir. Belediye’ye ait taşınmazların vakıflara tahsisi ile ilgili önemli tespitleri bulunarak, bunları kamuoyuna ulaşmasını sağlamıştır. 





Pfizer Türkiye her yıl düzenlenen Uyum Festivali etkinliği ile dürüstlük ve şeffaflık değerlerine, uygulamalarına yönelik kurum içi farkındalığı artırarak etik iş anlayışına dair ilkelerin tüm çalışanlar tarafından içselleştirilmesini, sahiplenilmesini sağlamaktadır.

Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğrencisi Ertuğrul Çavuşoğlu Şeffaflık için Dijital Sanat ve Tasarım başlıklı projesinde, üniversite öğrencilerine yönelik; şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık ilkelerine dair bilinç artırma seminerleri ve sosyal farkındalık kampanyaları için yaratıcı görsel tasarım atölyeleri gibi çalışmalar bulunuyor.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Hesap Verilebilirlik ve Katlımcılık Anlayışı" nedeniyle "Şeffaf Belediyecilik" konusunda ödüle layık görüldü.

Başkan Soyer, “Bütün mesele kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığının, şeffaf bir biçimde ortaya konması. Vatandaşın, içinde yaşadığı kentte, memlekette şeffaf, hesap verilebilir ve katılımcılık ilkelerine uygun olarak hayatını sürdürmesini, bu anlamda da memnuniyetini artırmayı hedefliyoruz. Biz meclis gündeminin önceden halka duyurulması, belediye bütçesinden mal varlıklarına dek bir çok konunun halkla paylaşılması gibi uygulamalar yapıyoruz. Bunu uzun zamandır Seferihisar Belediyesi’nin en üstten alta kadar tüm kademelerinde başarıyla uyguluyoruz. Umarım bu anlayış tüm yerel yönetimlere yayılır" dedi.



Konferensda iki panel  ve Yolsuzluk Ekonomi konulu Prof. Dr. Alpay Filiztekin ile  Genel Koordinatör Yalın Hatipoğlu dernek Çalışmaları hakkında sunum  gerçekleşti.

Genel Koordinatör Yalın Hatipoğlu sunumunda Yolsuzluk Algı, Rüşvet Verenler, Küresel Yolsuzluk Barometresi, Kurumsal Raporlamada Şeffaflık gibi Endeksler yer aldı. Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi, Afrika Birliği Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi, OECD Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi, G20 - B20 - C20, Avrupa Birliği İlerleme Raporları ilgili kısımlar kapsamında ve yapılan Çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder