1 Mayıs 2018 Salı

E-İhracatı Konferansı-Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder -Yılmaz Parlar


 
E-ticarette Temel; Yazılım..
Türk yazılım sektörüne adanmış bir ömür öyküsü Mehmet Önder..

E-İhracatı Geliştirme, yabancı e-ticaret platformlarıyla Türk üreticileri buluşturma amaçlı 26-27 Nisan 2018 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan e-ihracat konferansında temeli oluşturan yazılım konularında başarılı, göze çarpan uyumsof standında Mehmet Önder ile söyleşi gerçekleştirdik.


Ülke ekonomisi açısından son derece önemli olan sınır ötesi ticaretin e-ticaretle büyük pazardan büyük pay alabilmek için sağlıklı yazılıma ihtiyaç var. E-ticarette en büyük sıkıntımız lojistik ve ödeme seçenekleri.  Finansal alt yapıyı e-ticaret ile sağlıklı yönlendirebilmek.


Öncelikle Mehmet Önder ile firması Uyumsoft, hakkında bilgi alıyoruz.

1996 yılında kurulduğunu, 6 farklı lokasyonda, yetenekli ve yenilik peşinde koşan dinamik ekibi ve ülke geneline yayılan 250’yi aşkın iş ortağıyla, 45 farklı sektördeki 6 bini aşkın firmaya yazılım ve danışmanlık hizmeti verdiğini öğreniyoruz.

Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder 30 yılı aşkın süredir yazılım sektörü içinde olduğu söylüyor ve ilave ediyor. “Türk yazılım sektörüne adanmış bir ömür değilmi?” diye soruyor. Konuşmasına devam ediyor. “Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımlarını 10 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde KOBİ’ler için pazara sunduğumuz bulut ürünü EkoTicari ve EkoHR’ı, bir dünya markası yapmak ve 4 kıtaya satmak için kolları sıvadık.”


Şirketleri ticari yazılımlarıyla geleceğe hazırlayan Mehmet Önder, “İşimiz- gücümüz; ürün geliştirmek, taşarım yapmak ve dijital dünyaya yön vermek. Hizmet verdiğimiz yerli ve global firmaları, geleceğe hazırlıyoruz” şeklinde konuşmasıyla şirket misyon ve vizyonu söylemiş oluyor.



Söyleşi esnasında standı ziyaret edenlere Uyumsoft ekibi, Kurumsal Kaynak Planlama (ERP), ekoTicari ürün ailesi, iDönüşüm (e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter vd) uygulamaları ve kamuda hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgiler verdiğini gözlemliyoruz.


Türk yazılım sektörünün kendi markalarını çıkaracak ve dünyayla rekabet edebilecek bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olduğunu kaydeden Uyumsoft Başkanı Mehmet Önder “Yetişmiş insan kaynağımızın yanı sıra, birçok alanda geliştirdiğimiz ürünlerimiz mevcuttur. Eğer, bunların üzerine, marka değerini ve pazarlamayı geliştirirsek, Türk yazılım sektörü dünyada söz sahibi olacaktır. Türkiye, genç ve yetişkin insan kaynağı ile üretken bir ülkedir. Bulunduğunuz coğrafyaya baktığımızda, Türkiye, Hindistan, Çin ve İsrail yazılımda söz sahibi olan ülkelerdir. Yazılımın ve bilişimin üssü bildiğiniz üzere Amerika’dır ve markalar yeni ürün anonslarını Amerika’dan yapıyorlar” dedi.


Teknoparklara ilişkin sorumuza Mehmet Önder “Teknoparklar, çok doğru bir projedir. Buralarda, doğal bir kümelenme süreci, kendiliğinden oluşmaktadır. Nitekim, Teknoparklardaki firmaların, yaklaşık %70’i yazılım firmalarıdır. Eğer, firmalar arasında işbirliğini kapsayacak eko-sistemler oluşur ise; birlikte iş yapma, birlikte pazar inşa etme, birlikte inovasyon birliği, birlikte ortak ürün çıkarma gibi süreçlerin sonucunda, ortaya çıkacak yeni ürünler ile, Türk yazılım sektörü, global çapta başarılara imza atabilecektir. Özetle, Türk yazılım sektörü olarak kendi markalarımızla, dünyayla rekabet edecek bilgi birikimine ve tecrübeye sahibiz. Geliştirdiğimiz ve geliştirmekte olacağımız ürünlerin üzerine, eğe markalaşmayı ve pazarlamayı da eklersek, dünya pazarlarında söz sahibi olabiliriz” şeklinde cevap alıyoruz.

İnsan kaynağı yetenekli çalışan hakkında, Bilişim sektöründeki insan kaynağı ihtiyacının her geçen yıl artacağını anlatan Önder “Yazılım sektörünün sahip olduğu bilgi birikimi yüksek, deneyim ve tecrübeye sahip, bugüne kadar yüzlerce başarıya imza atan insan kaynağımız bulunuyor. Her geçen yıl, bilişim uzmanına olan ihtiyaç katlanarak artacağından, bilişim konusunda yüksek donanıma sahip gençler yetiştirmemiz gerekiyor. Gençler, sadece teorik eğitimle ders geçmek yerine;  proje tabanlı ve özel sektör deneyimi edinerek mezun olurlar ise, iş dünyasına girdiklerinde başarılı projeler yapabileceklerdir. Özetle, teorinin yanı sıra, pratik de olmalıdır. Burada, Uyum Akademi’nin 10 yıldır hayata geçirmekte olduğu Uyum Akademi Yaz Staj okulu örnek bir model olarak çalıştırılabilir” gibi bilgiler verdi






yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder