28 Mayıs 2018 Pazartesi

Uzaya Giden İlk Romen Dumitru Prunariu İstanbul’da-Yılmaz Parlar


 

Uzaya Giden İlk Romen İstanbul’da 

Romanya Büyük Birleşme’nin Yüzüncü Yıldönümü kapsamında sunduğu

önemli şahsiyetlerin biri daha gerçekleşti.


Uzaya Giden İlk Romen Dumitru Prunariu, İstanbul “Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi’nin onur konuğu olarak İstanbul’a geldi.

İstanbul Romen Kültür Merkezi'nin Rahmi M. Koç Müzesi ile 26 Mayıs 2018 Cumartesi günü ortaklaşa düzenlediği son derece ilgi çekici konferansta, Uzaya Giden İlk Romen,Türk dinleyicilerle buluştu.

İstanbul Romen Kültür Merkezi tarafından başlatılan Büyük Birleşme’nin Yüzüncü Yıldönümü’ne ithaf edilen projenin bir parçası olarak, faaliyet gösterdikleri alanlarda tarih yazan Romen Şahsiyetlerin tanıtımını yapmayı amaçlayan etkinliklerden biri olan  Uzaya Giden İlk Romen Dumitru Prunariu’nun konferansına, İstanbul Romanya Başkonsolosu Adriana Ciamba, İstanbul Romanya konsolosluğu kültür merkezi müdürü Nadia Tunsu katılarak birer konuşma yaptılar.


İstanbul Romanya Başkonsolosu Adriana Ciamba küçüklükden itibaren hayalinin pilot olmak ve uzaya gitmek olduğunu, ancak diplomatlığında bu arzusunu tatmin eden etkinlikde olmanın memnuniyetini ifade eden samimi bir konuşmasın ardından kültür merkezi müdürü Nadia Tunsu projeleri hakkında kısa bir bilgi ile birlikde, Uzaya Giden İlk Romen Dumitru Prunariu’nun sahsiyetinin önemini vurguladı.



Kültür merkezi Seila Suliman Dumitru Prunariu’nun öz geçmişi hakkında bilgilendirdi.

Dumitru Prunariu çocukluğunundan itibaren uçak pilotluk merakıyla başladığını ve astronotluğa kadar bölümü özetledi. Tüm özelliklerini anlatdı. Son derece çok zor testlerden geçtikden sonra, son kalan yedi kişiden iki kişi seçilmesine kadar resim ve videoları izledik. Nefes kesen gidişi dönüşü büyük hayranlık ve heyecan içinde ayrıcalık olarak dinledik.
 Konferans sonunda sürpriz yaşandı. Simultane tercüman Alina Feiruz Jarjour Babasıyla üniversite arkadaşı olan Dumitru Prunariu’ya bir paket verdi açmasını istedi. Dumitru Prunariu’nun kucağında Alina Feiruz Jarjour’un, birkaç bebeklik resimleri ile çercevelenmiş tablo..

Duygular hatıralar anlatıldı..
Dumitru Prunariu’nun öz geçmişi hakkında verien bilgilere göre;
“ 1976 yılında Bükreş Politehnica Üniversitesi, Havacılık Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Dumitru Prunariu, 1981 yılında Rusya'nın Stelar şehrindeki „Iuri Gagarin” Kozmonot Eğitim Merkezi'nde üç yıl süren hazırlık eğitimini tamamladı. 1991 yılında, Montreal – Kanada Uluslararası Sivil Havacılık Eğitim ve Yönetimi Enstitüsü'nde (IAMTI / IIFGA), uzman kadrolara yönelik eğitimine devam etti. 1999 yılında Dumitru Prunariu Ulusal Savunma Koleji tarafından verilen kurslara katılarak mezun oldu. 2004 yılında Dış Savunma Bakanlığı’na bağlı Diplomasi Akademisi'nde büyükelçilik ile ilgili eğitim almıştır. Romen kozmonot, 1999 yılında Dünya Yapay Uydusunun Dengesiz Hareketi başlıklı doktora teziyle, Havacılık Uçuş Dinamiği alanında uzmanlığını aldı ve Teknik Bilimlerde Doktor unvanına sahip oldu. Yıllar boyunca, Dumitru Prunariu çeşitli görevlerde bulundu: Havacılık Faaliyetlerinde Baş Müfettiş, Hava Kuvvetleri, Dış Savunma Bakanlığı (1981-1990; 1991-1998); Bükreş Politehnica Üniversitesi (1982-1989) Uzay Mühendislik Fakültesi, Doçent; Ulaştırma Bakanı ve Sivil Havacılık Dairesi Başkanı (1990-1991); Romanya Uzay Ajansı Başkanı (1998-2004); Dünya Bankası tarafından yürütülen Romanya Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırma Projesinin Eş Başkanı (1992-1993); EURISC Vakfı Başkan Yardımcısı (1995'ten beri); Romanya'nın Olağanüstü ve Tam Yetkili Elçisi – Rusya Federasyonu'nda (2004-2005); Avrupa Komisyonu’ndaki Romanya Bilim ve Teknoloji Ofisi Müdürü (2006-2008); Romanya Uzay Ajansı Bilim Kurulu Başkanı (2008-2012); Bükreş Ekonomi Akademisi Uluslararası Ekonomik İlişkiler Fakültesi, Doçent, jeopolitik ve uzaycılık (2002-2010). 1992 yıldan beri, Birleşmiş Milletler Komitesi tarafından yürütülen Uzayın Huzurlu Keşfi (COPUOS) oturumlarda Romanya Hükümetini temsil etmektedir. COPUOS Bilimsel ve Teknik Komitesi (2004-2006) ve COPUOS (2010-2012) Başkanı oldu. Kozmik Kaşifler Derneği’nin Avrupa Şube Başkanı (2010-2016), Kozmik Evren (2010-2016) ve tüm derneğin (2011-2014) başkanı seçildi. ESA'nın Uluslararası İlişkiler Komitesi'nde (2012) Romanya'nın temsilcisi ve Komite Başkan Yardımcısı (2014-2017). Birleşmiş Milletler tarafında yapılan uzay faaliyetlerinde şeffaflık ve güven artırıcı önlemler üzerine çalışma (2012-2013) ve Genel Kurul’da alınan 65/68 no’lu kararına göre Hükümet Uzmanları Grubu üyesi seçildi. 2014-2015 yılları arasında Avrupa Komisyonu için Uzay Güvenliği (“Space Security for Europe) üzerine bir araştırma yapan Avrupa Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (EUISS) çalışma grubunun bir parçasıydı. 2013 yılından itibaren ROMSPACE Derneğin (Romen Uzay Teknolojileri ve Endüstrisi Derneği) başkanıdır.

Dumitru Prunariu Birinci derece Bilimsel Araştırmacıdır (CŞ1) ve havacılık bilimleri, kozmik uçuş dinamikleri, jeopolitik ve güvenlik alanında çalışmalar yürütmektedir. Kendi uzmanlık alanında seminerler ve projeler yürütür; doktora komisyonlarına üyedir. Özel dergilerde yayınlanan 40'dan fazla makale ve kitap yazarıdır, aralarında: La cinci minute după cosmos / Uzaydan 5 Dakika Sonra (ortak yazar, 1981);Cosmosul - Laborator şi uzină pentru viitorul omenirii / Uzay - İnsanlığın Geleceği için Laboratuvar ve Fabrika (ortak yazar, 1984);Istoria aviaţiei române / Romen Havacılık Tarihi (ortak yazar, 1984);Dimensiuni psihice ale zborului aerospaţial / Uzay Uçuşunun Ruhani Boyutları (ortak yazar,  1985); Asupra mișcării generale a vehiculului spațial sub acțiunea unui centru atractiv. St. Cerc. Mec. Apl., 52,2,1993; Geodetic Precession Influence in Satellite Motion, Rom.Astron.J., 1998; The Poynting-Robertson Effect in Satellite Motion, Rom.Astron.J., 1999 ve diğerleri.

Dumitru Prunariu, Romanya Akademisi'nin (2011) onur üyesi, Romanya Akademisi Astronomi Komisyonu üyesi, 2015 yılından beri Alman "Hermann Oberth - Wernher von Braun" roket topluluğu üyesi, Uluslararası Uzay Bilimleri Akademisi’nde üye ve yönetim kurulu üyesidir. Kozmik uzay kaşifler derneğinin üyesi, Amerikan-Romen Sanat ve Bilim Akademisi üyesi, Avrupa Bilim ve Sanat Akademisi üyesidir (2015).
Kozmonot, Cluj-Napoca Teknik Üniversitesi (2007), Chişinau'daki Moldova Teknik Üniversitesi (2011), Batı Timişoara Üniversitesi (2013), Cluj-Napoca Babeş-Bolyai Üniversitesi, Târgu-Mureş Petru Maior Üniversitesi, "Gheorghe Asachi" Yaş Teknik Üniversitesi (2017) Doktor Honoris Causa ve Kentucky, ABD Columbia Eyaleti, Lindsey Wilson Koleji Fahri Doktor unvanına sahiptir (2014).
Dumitru Prunariu, Romanya'nın çeşitli şehirlerinin onursal vatandaşıdır: Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Pucioasa, Mediaș, Giroc, Bușteni, Timiș.

Kozmik uçuş için Dumitru Prunariu, Sosyalist Romanya Cumhuriyeti'nin Kahramanı olarak ilan edildi ve Altın Yıldız (1981) nişanı verilmiştir. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin Kahraman unvanını aldı. Kozmonot ayrıca şu şekilde de onurlandırılmıştır: Uluslararası Havacılık Federasyonunun Iuri Gagarin Madalyası (1982); Alman Roket Cemiyeti Altın Madalyası Hermann Oberth - Wernher von Braun (1984); Büyük Subay (2000),  Ulusal Romanya Yıldızı; Askeri Birlikler, Askeri Fazilet Madalyası (2010); Rusya Federasyonu Başkanı (2011) tarafından verilen "Uzayı Keşfetmede Göstermiş Olduğu Liyakat" Madalyası; Romanya Savunma Bakanı tarafından verilen "Romen Ordusunun Onuru" amblemi (2011).

Birleşmiş Milletler düzeyinde de dahil olmak üzere çeşitli kurum çalışmalarına katkıda bulunan kozmonot; Dünya ile çarpışma potansiyeli olan asteroid çalışmasının uluslararası tanıtımındaki başarısının da bir göstergesi olarak; 2017 yılında Uluslararası Astronomi Birliği, Dumitru Prunariu'nun ismi Güneş Sisteminin ana asteroit kuşağındaki bir asteroide verilmesi gerektiğine karar verdi ve bir asteroit "10707 Prunariu" olarak adlandırılmıştır.
İstanbul Romen Kültür Merkezi, bu etkinliğin sayesinde Büyük Birleşme’nin Yüzüncü Yıldönümüne damga vurmasının yanı sıra, hem ulusal hem de uluslararası tarihte önemli bir sayfa yazmış olan değerli Romen Şahsiyetlerini tanıtır.
Rahmi M Koç Müzesi, Haliç gibi İstanbul'un sembolik bölgelerinden birinde bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük teknik müzesidir ve ulaşım, demiryolu, denizcilik, havacılık, iletişim ve benzer endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerinin toplanması, araştırılması, korunması ve sergilenmesine adanmış, değerli bir kurumdur. Bu etkinliğin düzenlenmesinde Romen Kültür Merkezi’nin partneri olmaktadır.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder