4 Mayıs 2015 Pazartesi


 
KÜÇÜK MEKANDA DEV SANATCILAR

Dünya Müzik Devleri sıcak mekanda kendilerine müzik yapıyorlar.
Otantik müzik yapan Yunan Grup “Parapetameni’de” Buzuki ustası
Öğretim görevlisi Spiros Gumas,ile Skyros Adasında 12-19 Temmuz Buzuki Semineri için görüşmek nedeniyle,  2000 yılında gitarist Onok Bozkurt tarafından kurulan şirin mekan Gitarcafe’ye yolumuz düştü. İvi Dermancı aracılığıyla Yorgo Makris Organizatörlüğünde verecekleri konser öncesi “Parapetameni Grup Gitarecafe’de adeta kendileri için müzik yaptılar.



Gitarcafe, Kadıköy’de, pek benzeri olmayan ev sıcaklığında bir kafe aynı zamanda  sıradışı konser evi. Mekan sahibi gitarist Onok Bozkurt’dan aldığımız bilgiye göre Yüzyıllık Taranto apartmanı Moda semtinin en eski binalarından.



“Parapetameni Grup’dan Dinlediğimiz nefis müzik sonrasında işletme hakkında ister istemez Onok Bozkurt ile söyleşiye girdik.

-Nedir sizi farklı kılan bu kadar birbirini tanıyan müşterileriniz olduğuna göre?
“Gitarcafe’yi farklı kılan, Anadolu’dan ve yurtdışından, birbirinden farklı müzik türlerini icra eden, en ustasından amatörüne, çok sayıda müzisyeni küçücük mekanında konuk edişimizden. Ayrıca işletme sahiplerinin ve  müşterilerin farklı bir anlayışla yaklaşması.



-Ne gibi?
“Burasına, çok değer verdiklerinden. Konserlerinde uzaktan dinleyebilecekleri müzisyenlerle  konser sonrası sohbet edebilmeleri.   Müşteri yanındaki sandalyede oturan bir müzisyenin sahneye fırlayıverdiği, içki-yemek servisi yapılmasına karşın gerektiğinde sessiz, gerektiğinde şenlikli bir yer olması.”




-Başka amaçlada kullanıyormusunuz, bazı afiş be yazılar görüyorum.?
“Konser mekanı olmanın dışında, müzik, resim ve dil atölyeleriyle, söyleşi ve seminerleriyle de Gitarcafe, takipçilerinin bir kere uğradıktan sonra bir türlü kopamadıkları bir yer.”
Bu zamana nasıl geldiniz bizi zaman tünelinden geçirirmisiniz?
“Bir süre atölyeler, arada sırada verilen ilginç konserler ve başka kafelerle ortak düzenlenen Gökkuşağı Festivali’nden sonra, 2006 yılı bir dönüm noktası oldu. Bu yıl müzisyen Sumru Ağıryürüyen ve Helesa grubundan Ayşenur Kolivar ile Ender Abadoğlu’nun katılmasıyla yeni bir ekip oluştu. Aynı yıl adını sıradışı bir Türk müzisyeniyle, 70’lerde Woodstock’ta düzenlenen ve bizlere dünya cazı, dünya müziği gibi önemli kavramları hediye eden, aynı zamanda da, Dave Holland, Trilok Gurtu, John MacLaughlin gibi dev isimlerin gelişiminde büyük rol oynayan Creative Music Studio’dan alan İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi (ISCMS) etkinliği yapıldı. Ben Onok Bozkurt ve Sumru Ağıryürüyen, bu oluşumun kurucusu Dost Kip ile birlikte yönetici ekipte yer aldık. Bu sıradışı deneyimin Gitarcafe’nin bugünkü çizgisinde çok önemli etkisi olmuştur.”



Festivallerde düzenliyormuzunuz?
“ Gitarcafe birçok değerli ve önemli etkinliklere imzalar attı. Her yıl mekanında düzenlediği 100’ün üzerinde konserin yanı sıra bazı festivaller düzenledi ya da festivallere katılım yaptı:
2008-9 İki yıl üst üste Fethiye Kayaköy’de düzenlenen Kayaköy Kültür Sanat.
2010’da 11 günde 41 etkinliğin düzenlendiği İstanbul Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında yer alan ISCMS’in ikincisi; ISCMS2010.
2012’de Ecofest’te Gitarcafe sahnesi.
2015’te Güney İran müziğinin ve dansının sergilendiği, bu türün tanınmış sanatçılarından 30’unun sahne aldığı Shanbehzadeh Zar Uluslar arası trans dans ve müzik festivali.



Festivalde aldığınız ödüller varmı?
“2008 sonunda, birlikte ortak projelerde de çalan ekibin 3 ismi, Ayşenur Kolivar, Sumru Ağıryürüyen, Onok Bozkurt ve yine birlikte çalıştıkları Ukraynalı müzisyen Yuriy Ryadchenko, bol ödüllü Özcan Alper’in Sonbahar filminin müziğini yaptılar ve Fransa’daki Angers Première Plans Festivali’nden En İyi Müzik Ödülü’nü kazandılar (2009). Sanatçılar, bunu Gitarcafe’nin yaratıcı müzik ortamının da ödüllendirilmesi olarak kabul ettiler. Adeta bu ödülün bir devamı gibi 2010’da Gitarcafe dünyanın en yüksek tirajlı gazetelerinden biri olan NewYork Times’ta haber oldu.”

“Yani ün yurt dışına kadar duyuldu.

“Evet, Ünü yurtdışına kadar taşan Gitarcafe’ye ülke dışından sadece müzisyenler gelmemekte aynı zamanda dinleyiciler de bu yeri ziyaret etmekte: 2009 yılından beri San Francisco’dan Tangents Radio, Gitarcafe’ye her yıl Amerikalı Türk müziği severleri getirmekte ve bu konuklar Gitarcafe’nin onlar için düzenlediği bir birinden değerli konserlere seyirci olmaktalar.”
Kimler geldi aklınızda kalanları sayabilirmisiniz?

“Gitarcafe’nin bugüne kadar misafir ettiği yerli yabancı yüzlerce müzisyenden sadece bazıları: Akın Eldes, Ayşe Tütüncü, Brenna MacCrimmon, Buzuki Orhan Osman, Carlo Domeniconi, Doğan Canku, Erkan Oğur, Göksel Baktagir, Jehan Babür, Mabel Matiz, Muammer Ketençoğlu, Özay Fecht, Ross Daly, Röne Macaroğlu, Senem Diyici, Shanbehzadeh Saeid,
Sibel Köse, Şirin Pancaroğlu, Yinon Muallem.
Sizi bulmak isteyenlere bir telefon verebilirmisiniz?
-“Elbette 0 216 348 60
yilmazparlar@yahoo.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder