3 Nisan 2013 Çarşamba

ADALARA KÜLTÜR TURLARI-YILMAZ PARLAR


ADALARA KÜLTÜR TURLARI

Adalar Belediyesi kültür Başkanlığı, Adalar turizm derneği ve Mavi Marmara’nın ortaklaşa düzenledikleri Adaları tanıtma projesi basın kanalıyla kamuyla paylaşıldı. Adaların vazgeçilmez sembolleşen martılar eşliğinde tüm adalar tekneyle ve yürüyüş turuyla gezildi basına bilgiler verildi.
Gerek deniz yoluyla gerekse yürüyüş turları ile Adalar tam anlamıyla kültür turizme yeniden merhaba diyor. Turkuaz renkli çamlık koyları lavanta ve hanımeli kokan bahçelerin oluşturduğu Adalar, sadece çam ormanları arasında yürüyüş yapılan piknik alanları deniz plajı çağrıştırsada, Adalar tarihte yaşamış çok önemli insanların önemli olguların yaşam ve kültürüne sahip. Tarihin derinliklerinden gelen geçmişi Adaların en büyüğü Büyükada Aya Nikola mevkinde Kent müzesinde görmek mümkün. Bir dönem çöp dökülen mevki tamamen kültür alanına dönüştürülmüş.

Müzede; Adalarda yaşamış yaşayan efsanelerden, Edebiyattan, Sanatcılardan, politikacılardan, tarihi kahraman paşalardan, sporcularına kadar tüm iz bırakan isimlerin tanıklığını paylaşabilirsiniz
.

Adalar’a adres naklinizin yaptırılması isteniyor. Sebeb genel bütçeden aldığı ödenek azlığı. Ödenekler adrese dayalı orantılıverilmekte. Yaz aylarında 80.000 kadar nüfusa çıkan rakamda Adaların nüfusa kayıt sayısı 14.000 civarındadır. Az gelirle 50 Belediye memuru ve 50 kadar Belediye işçisi ile hizmet verme güçlüğünü Belediye Başkan yardımcısı Raffi Hermon Araks’dan öğreniyoruz.

Tur rehberin anlattıkları bilgilere göre; Büyükada, yedi yüzyıllık Bizans döneminde hapishane ve manastırlarıyla ün kazandığını, Bizans Dönemin taht kavgaları, siyasi ve dini içerikli anlaşmazlıklar neticesinde Büyükada’ya prensesler, prensler, din adamları sürgün olarak gönderilmişler.

Sonraki Osmanlı döneminde yerli halk balıkçılık ve tarımla geçinmiş. Manastır ve kiliselerdeki keşişler el yazması dini eserleri çoğaltarak hayatlarını sürdürmüşler.

1861’de Padişah Abdülaziz döneminde İstanbul’da kurulan ilk üç belediye dairesinden biri olarak Yedinci Daire adıyla anılan Adalar Belediyesi Teşkilatı kurulmuş ve merkezi Büyükada olmuş. Hala devam etmektedir.

Adalar Müzesi, Adaların oluşumundan bugüne gelen hikayesini yüzlerce obje, 20 bin üzerinde belgeler , 6 bin fazla fotoğraf, çok belgeleme çekimi, film ve sözlü tarih kayıtlarından oluşan kuruluş koleksiyonu ihtiva ettiğini Turizm derneği yetkilisinden öğreniyoruz. İlk 50 defa Milli forma giyme gururuna sahip Fenerbahçeli Lefter Küçükandonyadis’in bilgilerini görüyoruz. Birbirinden güzel eserleri olan edebiyatcılarımızın spor adamların bilgileri önünden ayrılamıyoruz.

Ege ve Akdeniz bölgesi ve kıyı açıklarında gelişen denize bağlı olaylardan aldığı öyküleri yazan içinde yaşadığı en küçük ayrıntılarına kadar bildiği hür ve asi denizi, kaderleri denizin elinde olan balıkçıları, dalgıçları sünger avcıları ve gemileri zengin bir terim ve mitologya hazinesinden güçlenerek, denize karşısonsuz hayranlıklan gelen bir anlatımla hikaye ve romana geçiren Halikarnas Balıkcısının ilham ettiği tutku içimize kadar işliyor.

Jeolojik oluşumlarıtarihi yaşayan kültürün en büyük tanığı Kent müzesi Adanın ilk önce görülmesi gerekenlerden.

Basın mensupları zaman zaman tekneden dürbünle adaları köşkleri inceledi. Ayrıca özellikle vurgulanan Birincisi Japonya’da Dünyanın ikinci büyük 5 katlı blok ahşap ünvanı olan Rum yetimhanesi bina tavanın çürümesi yıpranması kaderine terk edilmesi üzüntüyle karşılandı. Rum Patrikliğine devredilmesinden sonra CoCa Cola firmasının iyileştirme sponsorluğunda umarız bu güzel mekanın kültür merkezi olarak yakında hizmet vermesini görürüz.

yilmazparlar@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder