4 Eylül 2012 Salı

POMPEİPOLİS’İN KRALİÇESİ FUNDA ARAR -YILMAZ PARLAR

POMPEİPOLİS’İN KRALİÇESİ FUNDA ARAR
Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali Sarımsak kraliçesi
Funda Arar ile söyleşi; 

30 Ağustos-2 Eylül 2012 tarihlerinde Taşköprü Belediyesi ve Taşköprü Kaymakamlığınca gerçekleştirilen, 26.Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivalinde  Funda Arar’ın açık hava konseriyle noktalanan ilçe belediye başkanı Hüseyin Arslan tarafından taçlandırılan sarımsak güzeli ilan edilen Funda Arar ile söyleşi düzenledik.
Verimli topraklara sahip Taşköprü’den 45 km mesafedeki Kastamonu iline hareket ederek Funda Arar ve orkestra arkadaşların kaldığı tarihi Kurşunlu Han Hotelin Genel Müdürü Cem Dilimel tarafından karşılandık.
Aynı zamanda Kastamonu Konfederasyonu (Kas-Kon) federasyon üyesi olan Genel Müdür Cem Dilimel, 23 ile 25 Ağustos tarihleri arasında, Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişinin 87.Yıldönümü kutlamaları ile ilçelerde düzenlenen çeşitli etkinliklerin ve festivallerin açılışlarına katılmıştı.  
Cem Dilimel bağlı bulunduğu şirket tarafından, Kastamonu ve ilçelerine yapacağı Hotel yatırımları ve verecekleri turizm hizmetlerin haberleri yüzümüzü güldürdü.
Orijinal mimari yapısı Kervansaray olan otelin, Kastamonu kalesinin gece ışıklandırılmış görkemli manzarasına nazır kısmında, Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı mezunu unutulmaz besteleri olan yorumcu Funda  Arar ile vereceği konserin kısa zaman öncesi, müzik dışı  'Dahara Nehir Ülkesi' Taşköprü ve festival hakkında kültürel mini sohbetimize başlıyoruz.
İlk olarak festival hakkında düşüncelerini soruyoruz.
“Festivaller kültürel semayenin en önemli olgusu, kültürel büyümenin en önemli etkin parçalarından biri. Kutsal emek sarfedilen günlerin birer bayramı, Üründen sonra gurur duyulacak mutluluk. Paleolitik çağa kadar uzayan tarihi kültür tabakalarının buluntuların ayrıcalık kazandırdığı, İmparatorluk gören ilçede konser vermek son derece heyecan ve gurur verici. Bu toprakların tarihini anlatan medeniyetimizi, kültürümüzü tarihini yurt dışında tanıtan Efes, Zeugma gibi Pompeipolis’de marka olmayı hak ediyor.”
 
Tarihi kültürel yerleri gezme fırsatınız oldu mu? Ne de olsa öğretmenlik yapmış öğretim üyeliği geçmişiniz var. 
 Ancak Kastamonu müzeyi gezebildim. Mozaikli Roma Villasında;  Mutluluk Tanrıçası olarak adlandırılan kadın portresi olağanüstü güzellikte. Müze görevlilerinden alabildim bilgi kadarıyla,  Pompeipolis, Paphlagonia baş merkez ve Paphlagonia imparotor Marcus Aurelius  Claudius Severius Zamanında Metropolis Sebaste yani kutsal şehir olarak, tarihe geçmiş.  Pompeipolis Taşköprü 1868 yılında ilçe olarak anılmaya başlamış. Hükümet konağı 1894 yapılarak coğrafyamızın ilklerinden biri olmuş.
Pek çok kavim geçtiğine göre mümbit topraklara sahip değil mi?   
Hitit İmparatorluğu yıkıldıktan sonra bölgede sırasıyla, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedon ve Hellenistik Krallıklar, Bithynia ve Pontus Krallıkları, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenlikleri hüküm sürmüş olması gerçekten verimli topraklarını gösteriyor.
Peki sarımsak hakkında söyliyecekleriniz, ayrıca ne sıklıkta tüketirsiniz?. 
İçine bulundurduğu Selenyum maddesi sayesinde kan dolaşımına, tümör oluşumunun engellenmesinde tansiyona hatta kansere, son derece iyi geldiği bilinen Kastamonu sarımsağımız dünya türleri içinde birinci.gelmektedir. Bu nedenle sıklıkla yerim. Zaten coğrafyamızın cildi güzel genç görünümlü kızlarımız Kastamonu yöresinden oluşu en önemli göstergesi.
Herhalde bu nedenle, sizin cildiniz de çok güzel. Bebek yüzlüsünüz. Sahne almanıza bir saat kaldı. Ancak yetişebiliriz…
 
“Çok teşekkür ederim.”
 
Görkemli konser, Taşköprüyü salladı. Turizm gözde yerlerinden biri olacağı ağaçlıklı        türlü çiçeklerle dolu, oksijeni bol güzel şirin ilçenin, misafirperver güleryüzlü insanların büyük hayranlık ve sevgiyle izlediği, alkışların sevinç takdir çığlıkların göğe yükseldiği semalarda Funda Arar’ın yorumladığı güzel şarkıların melodileriyle buluştu.
Olgunluk çizgisini geçen, ruhi gelişmesini tamamlıyan insanlara mahsus alçak gönüllü, kendini farklı görmeden halkla birleşen sanatcı “ Hep siz mi benim fotoğrafımı çekeceksiniz. Bende siz değerlerin görüntüsünü alacağım.” diyerek ve sosyal medyada paylaşacağını söyleyerek siyasi miting alanlarına üstün fark yapacak çoğunluktaki halkı kendi cep telefonu ile görüntüledi.
Beyaz altın festivalin beyaz altın sarımsaklardan oluşan taçını, Hüseyin Arslan tarafından alarak Sarımsak Kraliçesi ilan edildi.
yilmazparlar@gmail.com
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder